• SupersundSandkage@feddit.dk
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    9 days ago

    Der er jo forskel på låneord hvor der findes et dansk synonym, og hvor der ikke gør det. Det er heller ikke kun ordforrådet - folk bruger for eksempel færre ordsprog i dag. Det kan heller ikke undre, når man sammenligner hvor meget folk f.eks. læste (på dansk) for hundrede år siden, og hvor lidt Netflix de så (ret lidt). Problemet er for mig at se at vi ikke ved hvad fremtiden bringer: vil det her blive en overstået fase, som folk en dag kan se tilbage på og sige: “jaja, så fik vi jo en masse engelske låneord i den periode, det var ligesom med plattysk engang”, eller er det i stedet forstadiet til at det danske sprog forsvinder? Ingen af os ved det. Det der med at der skulle være en hemmelig agenda om at udskamme må stå for din egen regning, jeg har den ikke. Jeg er egalitaristisk indstillet, og mener egentlig at det er mere lighedsskabende ikke at kræve af folk at de skal kunne to sprog (fremfor et) bare for at kunne gøre de ting der indgår i en almindelig hverdag i vores land. Hvorfor skal jeg høre på en masse engelske udtryk når jeg ser DR? Det er vel det samme. Jeg mener heller ikke at DR bare bruger sproget som befolkningen generelt gør, men at de bruger mere engelsk end de fleste, særligt på P3, hvor det står virkelig skidt til. At skolebørn lærer at dansk er noget bestemt, kan jeg heller ikke se noget kontroversielt i - det gør de jo også i forvejen. Jeg har meget vanskeligt ved at se at den sprogpolitik man fører i Norge og Island skulle “kvæle” sproget. Nu har jeg selv boet i Norge, og de har altså et levende sprog fuld af kraft deroppe, tøws a…

    • EvilCartyen@feddit.dk
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      9 days ago

      Faktisk er der år efter år rekord i hvor mange bøger vi låner på biblioteket, så der er skam mange der læser. Men børn bruger måske for lidt tid på læsning, det er jeg sådan set enig i.

      Jeg hører ikke P3, også fordi jeg kan mærke jeg ikke er målgruppen, og jeg gør mig selv umage med at bruge dansk når jeg kan. Jeg taler ikke selv som værterne gør, og det kan også på det personlige plan irritere mig, men jeg må bare sige at rent fagligt er der ikke noget der tyder på dansk er truet af andet end ændringer, det er ikke et sprog i afvikling men udvikling.

      Vi bliver jo nok ikke enige, men jeg noterer mig at ingen af os er ligeglade med dansk, og gerne vil sproget det bedste. Vi er så bare uenige om hvad det er 🙂